Wat een jas, muts en sjaal te maken hebben met gedragsproblemen

catGedragsproblemen….ze kunnen je grijze haren geven. Vaak hoor je mensen zeggen: “ Ik heb al vanalles geprobeerd, maar niets werkt.” Belonen werkt niet, straffen werkt niet, negeren werkt niet. Niets werkt. In gedragstherapie kan het zijn dat 1 enkele techniek of 1 middel de truc doet, maar nog veel vaker heb je een combinatie van verschillende elementen nodig om het te laten slagen.

Stel nu: je hebt het koud en ik geef je een jas. Ik  vraag je of je het nog steeds koud hebt en jij zegt ja. Ik doe de jas weg, want die werkt niet ( je hebt het immers nog steeds koud) en ik geef je een sjaal.

Je hebt het nog steeds koud. De sjaal werkt dus ook niet denk je bij jezelf, en je gooit het weg. Wat nu? Wacht, we hebben nog de muts! Ik geef je een muts, maar nog steeds heb jij het koud.

Dit is wat we als diereigenaren vaak doen. Je probeert iets, je ziet er geen resultaat van, gooit het middel of de methode overboord en gaat verder met iets nieuws om uit te proberen. Maar wat nou als jij het koud hebt en ik geef je de jas, de sjaal én de muts? Zou de kans dat je het warmer krijgt kunnen toenemen?

Ditzelfde principe kun je toepassen bij gedragstherapie. De jas is een groot en belangrijk kledingstuk en kan voor veel warmte zorgen, maar het is niet in alle gevallen voldoende. Als het echt hard vriest heb je ook de sjaal en de muts nodig.

Daarom is het nodig om aan de vaardigheden van je kat (door bijvoorbeeld training) te werken, maar tegelijkertijd ook het management aan te pakken, extra ondersteuning te bieden en zo verder.

Deze verschillende “kledingstukken” samen zorgen ervoor dat je resultaat boekt en zo je kat niet in de kou laten staan.