Spelen met je kat: enkele tips

Cat playingSpelen met je kat is een fantastische manier om je kat fysiek en mentaal gezond te houden. Het is goed voor het verminderen van stress, het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen jou en je kat, de broodnodige beweging en ga zo maar verder. Maar hoe moet je nou eigenlijk spelen? Hier zijn een paar tips:

Heb jij de juiste moves?

Hoe je het speeltje beweegt is belangrijk. Ga er niet zomaar enthousiast mee rondzwaaien om je kat maar voldoende beweging te geven. Dat is niet hoe katten van nature jagen. Beweeg het speeltje als een prooi, afwisselend tussen snelle en langzame bewegingen. Beweeg daarbij niet naar je kat toe. Prooien zullen immers altijd van je kat af bewegen of van links naar rechts gaan.

Denk eens aan die muis waar je kat achteraan rent. Deze verstopt zich bijvoorbeeld in holletjes. Je kunt dit thuis nabootsen door het speeltje achter een deur, om de hoek of onder een kussen te laten verdwijnen. Zorg wel dat je dit niet té snel doet; je hebt meer succes als je het wat langzamer doet.

De surprisebox, oftewel de doos met speeltjes!

Leg een kleine voorraad van verschillende soorten speeltjes aan en geef hem/haar iedere paar dagen een paar andere speeltjes uit deze voorraad. Als alles overal ligt zijn ze al snel niet meer interessant. Variatie is de clou!

Denk aan speeltjes met deze kenmerken:

  • Geluid : speeltjes die piepen als je erin knijpt of geluid maken als je ze over de grond rolt of heen en weer beweegt.
  • Beweging: speeltjes die snel en onvoorspelbaar bewegen.
  • Textuur, grootte en kleur: felle kleuren, veertjes, deeltjes die schitteren of bungelen zijn interessant. Ook speeltjes die echte prooien nabootsen zijn vaak favoriet.

Wanneer en hoe lang?

Speel meerdere keren per dag en het liefst op vaste tijden, zodat er een regelmaat en voorspelbaarheid ontstaat wat erg belangrijk is voor een kat. Na een minuut of 10 slaat vaak de verveling toe bij je kat. Daardoor is het goed om de speelsessies kort, maar regelmatig voor te laten komen.

De prooi moet worden gevangen

Een kat jaagt om uiteindelijk zijn prooi te vangen. Het is daarom belangrijk om tijdens het spel je kat regelmatig het speeltje te laten vangen. Doe je dit niet, dan wordt het spel al snel niet meer leuk en heeft je kat geen interesse meer. Speel je met een laserlampje, eindig dan ergens waar een echt speeltje ligt wat je kat kan pakken.