Spelen met je kat: enkele tips

Cat playingSpelen met je kat is een fantastische manier om je kat fysiek en mentaal gezond te houden. Het is goed voor het verminderen van stress, het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen jou en je kat, de broodnodige beweging en ga zo maar verder. Maar hoe moet je nou eigenlijk spelen? Hier zijn een paar tips:

Heb jij de juiste moves?

Hoe je het speeltje beweegt is belangrijk. Ga er niet zomaar enthousiast mee rondzwaaien om je kat maar voldoende beweging te geven. Dat is niet hoe katten van nature jagen. Beweeg het speeltje als een prooi, afwisselend tussen snelle en langzame bewegingen. Beweeg daarbij niet naar je kat toe. Prooien zullen immers altijd van je kat af bewegen of van links naar rechts gaan.

Denk eens aan die muis waar je kat achteraan rent. Deze verstopt zich bijvoorbeeld in holletjes. Je kunt dit thuis nabootsen door het speeltje achter een deur, om de hoek of onder een kussen te laten verdwijnen. Zorg wel dat je dit niet té snel doet; je hebt meer succes als je het wat langzamer doet.

Read More

Waarom schildpadkatten bijna altijd vrouwelijk zijn

NieuweHet antwoord op deze vraag ligt in de genetica.

Poezen hebben 2 X chromosomen (XX) en katers hebben een X en een Y chromosoom (XY). Vachtkleur is gelinkt aan deze chromosomen. De genetische code voor een zwarte of rode/rossige/oranje kleur zit op het X chromosoom. De genetische code voor de kleur wit zit op een apart, op zichzelf staand, gen.

Een zwarte of rode kleur, maar niet beide tegelijk

Doordat poezen 2 X chromosomen hebben kunnen de kleuren zwart, rood en wit (en alle variaties daarop) samen tot uiting komen in de vacht. Doordat katers alleen 1 X chromosoom hebben kunnen zij alleen óf zwart óf rood tot uiting brengen in de vacht.

Het is nog iets complexer dan simpelweg de ‘kleurgenen’ hebben. Het tot uiting komen van de vachtkleur is ook afhankelijk van dominante en recessieve genen die met elkaar in interactie gaan op de X chromosomen. Bovenstaand is echter wel de basis voor het feit dat de kleur vooral bij poezen voorkomt.

Zijn er dan helemaal geen katers met een schildpadkleur?

Jawel, in zeldzame gevallen. De kater heeft dan 2 XX chromosomen en 1 Y chromosoom (XXY). Katers met deze chromosomen zijn meestal steriel; ze kunnen zich niet voortplanten.

Wist je dit?

  • De officiële benaming van een kattenliefhebber is Ailurophilia. Ook wel in het Nederlands bekend als Ailurofiel. Ben jij een echte Ailurofiel?
  • Wanneer een kat stress ervaart is zijn rechteroor warmer. Een onderzoek hierover kun je hier  vinden.
  • Sir Isaac Newton, uitvinder van de zwaartekracht, heeft waarschijnlijk ook het kattenluik uitgevonden.
  • Kattenurine licht op in het donker als je er met UV-licht op schijnt.
  • Katten kunnen geen zoet proeven. Het blijkt dat er iets ‘kapot’ is bij onze vrienden!  Er zijn receptoren nodig om een smaak te kunnen proeven. De receptor voor de zoete smaak bestaat uit 2 delen die er samen voor zorgen dat een dier zoet kan proeven. Bij de kat werkt 1 van deze 2 delen niet. Kijk eens naar dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=wasu22iSLC8
  • Mannelijke katten zijn vaker linkspotig terwijl vrouwelijke katten juist vaker de voorkeur hebben voor rechts.

 

Wat een jas, muts en sjaal te maken hebben met gedragsproblemen

catGedragsproblemen….ze kunnen je grijze haren geven. Vaak hoor je mensen zeggen: “ Ik heb al vanalles geprobeerd, maar niets werkt.” Belonen werkt niet, straffen werkt niet, negeren werkt niet. Niets werkt. In gedragstherapie kan het zijn dat 1 enkele techniek of 1 middel de truc doet, maar nog veel vaker heb je een combinatie van verschillende elementen nodig om het te laten slagen.

Stel nu: je hebt het koud en ik geef je een jas. Ik  vraag je of je het nog steeds koud hebt en jij zegt ja. Ik doe de jas weg, want die werkt niet ( je hebt het immers nog steeds koud) en ik geef je een sjaal.

Je hebt het nog steeds koud. De sjaal werkt dus ook niet denk je bij jezelf, en je gooit het weg. Wat nu? Wacht, we hebben nog de muts! Ik geef je een muts, maar nog steeds heb jij het koud.

Dit is wat we als diereigenaren vaak doen. Je probeert iets, je ziet er geen resultaat van, gooit het middel of de methode overboord en gaat verder met iets nieuws om uit te proberen. Maar wat nou als jij het koud hebt en ik geef je de jas, de sjaal én de muts? Zou de kans dat je het warmer krijgt kunnen toenemen?

Read More

Onzindelijkheid, hoe houden we het droog?

 

kattenbakOnzindelijkheid bij katten; een vervelend probleem. In dit artikel  staan vragen die je jezelf kunt stellen om te kijken waar het  probleem ligt en tips.

Allereerst is een goede definitie nodig. Er bestaat namelijk onzindelijkheid en sproeien. Beide zorgen ze voor die vervelende  natte plekken in huis.

Onzindelijkheid
Onzindelijkheid bij katten is het niet of onvoldoende gebruik maken van de kattenbak(ken). Katten urineren en ontlasten zich wel normaal, maar op een plaats die voor jou onacceptabel is.

Het komt even vaak voor bij katers en poezen, maar lijkt bij langharige rassen wat vaker voor te komen. Bij onzindelijkheid met een gedragsmatige oorzaak gaat het voornamelijk om voorkeuren of een afkeer. Een voorkeur voor of juist een afkeer van o.a. de plaats, hygiëne, vulling en type kattenbak maken of een kat wel of niet gebruik wil maken van de kattenbak.

Read More

6 tips om je kat meer te laten drinken

waterkatVoor iedere kat is voldoende vochtvoorziening belangrijk en katten drinken in de regel (te) weinig. In bepaalde situaties is het extra belangrijk dat je kat voldoende drinkt zoals wanneer je kat een nierziekte heeft; deze katten zijn extra kwetsbaar voor uitdroging. Ook wanneer je kat kampt met (regelmatig terugkerende) blaasontstekingen is extra vocht erg belangrijk.

Hier komen de tips!

Tip 1: Zet het water niet bij het eten. Onderzoek toonde aan dat katten dan 30% meer drinken. Katten houden er niet van om te drinken waar ze eten. Zet het water overigens  ook niet te dicht bij de kattenbak of op plaatsen waar teveel lawaai of drukte (bijvoorbeeld bij de wasmachine  of in een drukke gang). Ook dat zal je viervoeter niet weten te waarderen.

Tip 2: Vul de drinkbak helemaal tot aan de rand. Katten drinken graag uit een bak die helemaal vol is. Varieer daarnaast met het type drinkbak. In het algemeen houden katten meer van drinkbakken van glas, keramiek of RVS, maar juist niet van een plastic drinkbak. Daarnaast vinden katten het ook niet prettig als hun snorharen de rand van de bak raken als ze drinken, dus een brede en zo plat mogelijke drinkbak zal je kat fijner vinden.

Read More

Waarom katten reageren op kattenkruid

Nepeta_cataria_and_snoozing_catHeb je je wel eens afgevraagd wat er voor zorgt dat katten zo sterk reageren op kattenkruid?

Kattenkruid behoort tot de de Lamiaceae, ofwel de lipbloemenfamilie  De latijnse naam is Nepeta cataria, niet te verwarren met Valeriaan ( Valeriana officinalis) wat ook wel eens als “kattenkruid” aangemerkt wordt. Kattenkruid kan witte, blauwe, roze of lila bloemetjes hebben. Het is een kruid wat nature voorkomt in Europa, Afrika en Azië  en is geïmporteerd naar Amerika, waar het nu groeit in o.a. Noord-Amerika.

Het is de stof  nepetalactone in het kruid dat de reactie opwekt. De reactie die katten op dit kruid hebben wordt omschreven als een soort “euforische toestand”, vergelijkbaar met hoe mensen reageren op halicugene drugs. Maar wees gerust: kattenkruid is niet schadelijk of verslavend voor katten.

Read More