Waarom schildpadkatten bijna altijd vrouwelijk zijn

NieuweHet antwoord op deze vraag ligt in de genetica.

Poezen hebben 2 X chromosomen (XX) en katers hebben een X en een Y chromosoom (XY). Vachtkleur is gelinkt aan deze chromosomen. De genetische code voor een zwarte of rode/rossige/oranje kleur zit op het X chromosoom. De genetische code voor de kleur wit zit op een apart, op zichzelf staand, gen.

Een zwarte of rode kleur, maar niet beide tegelijk

Doordat poezen 2 X chromosomen hebben kunnen de kleuren zwart, rood en wit (en alle variaties daarop) samen tot uiting komen in de vacht. Doordat katers alleen 1 X chromosoom hebben kunnen zij alleen óf zwart óf rood tot uiting brengen in de vacht.

Het is nog iets complexer dan simpelweg de ‘kleurgenen’ hebben. Het tot uiting komen van de vachtkleur is ook afhankelijk van dominante en recessieve genen die met elkaar in interactie gaan op de X chromosomen. Bovenstaand is echter wel de basis voor het feit dat de kleur vooral bij poezen voorkomt.

Zijn er dan helemaal geen katers met een schildpadkleur?

Jawel, in zeldzame gevallen. De kater heeft dan 2 XX chromosomen en 1 Y chromosoom (XXY). Katers met deze chromosomen zijn meestal steriel; ze kunnen zich niet voortplanten.